Wednesday, October 14, 2015

KEK BATIK SAVANAH

assalamualaikum dam salam Maal Hijrah 1437 buat semua. tiba-tiba mood ni teringin sangat nak makan kek batik. jika harap nak beli tentu mahalkan. setelah difikir-fikir, buat sendiri lebih menjimatkan. mana tidaknya boleh makan sampai 1 bekas dan pada bila-bila masa. sebelum bercuti umum sempena awal Muharam, kami anak-beranak bergegas ke Icon Save jalan Reko bertujuan membeli barang yang sepatutnya. kali ni kami ubah sedikit resipinya. terima kasih abang kerana beri kerjasama. bahan dan cara membuatnya akan saya catat di sini. cukup mudah dan simple sebenarnya. 1 buku mentega buttercup 250 gram. 1 tin susu pekat manis. (tak kisah apa jenama pun). 2 bungkus biskut Marie plain. dan 250 serbuk minuman coklat Savanah. proses membuatnya : panaskan mentega sehingga cair. kemudian masukkan 1 tin susu pekat manis, lalu kacau hingga sebati. setelah itu masukkan pula serbuk cokelat dan dikacau lagi hingga rata ketiga-tiga bahan tersebut. setelah berpuas hati, tutup api. ambil biskut Marie, patah-patahkan dan digaul bersama bahan yang masih panas lagi. tuangkan ke dalam bekas lalu dipadatkan. setelah sejuk, masukkan ke dalampeti ais. setelah beberapa jam ianya siap dipotong dan dihidangkan. wow! kali ni menjadi sangat. tidak begitu lembap seperti mana menggunakan milo seperti selalu dan biskut Marie juga telah ditambah dari 1 bungkus kepada 2 bungkus. rasanya sangat sinonim iaitu tidak terlalu manis. anak-anak pun teruja makan. dah tinggal separuh bekas dah tu. cadangnya macam nak buat lagi je. maklumlah stok minuman cokelat malt Savanah tu banyak lagi kan. kuabadi kenangan bersama abang.

No comments:

Post a Comment